Unfurl

View Original

The Office: Van remote naar hybrid

Remote working is voor velen van ons het nieuwe normaal sinds 2020. De transitie naar remote working - die normaal gesproken jaren zou hebben geduurd - voltrok zich razendsnel. Kantoorpanden kwamen plotseling leeg te staan en bedrijven ondergingen een digitale transformatie. Inmiddels lijkt het erop dat de maatschappij langzaam uit het isolement kan komen en dat er wellicht weer meer mensen naar kantoor kunnen. Daarom is dit wat ons betreft een goed moment om even te reflecteren. Want welke lessen kunnen we eigenlijk trekken uit de remote working transitie?

Remote is here to stay

Wat direct opvalt is dat de bedrijfsproductiviteit niet in gevaar hoeft te komen door remote working. Onderzoek van PwC laat zien dat veel leidinggevenden een stijging in productiviteit waarnemen in het laatste kwartaal van 2020. Als collega’s gedurende de werkdag niet naast je bureau kunnen komen staan om ‘even iets af te stemmen’, ben je blijkbaar een stuk efficiënter. Daarnaast toont dit onderzoek van PwC aan dat de positieve houding met betrekking tot werken op afstand onder leidinggevenden toeneemt. In het tweede kwartaal van 2020 gaf 73% van de ondervraagden aan dat de transitie naar werken op afstand succesvol is geweest. In het laatste kwartaal van 2020 was dit percentage zelfs gestegen naar 83%.

Uit Onderzoek van Capgemini blijkt dat bijna 70% van de organisaties verwacht dat de productiviteitswinst van werken op afstand duurzaam is na de pandemie. Hetzelfde onderzoek laat zien dat leidinggevenden van mening zijn dat werknemers in verschillende functies gemiddeld 2,4 dagen per week op remote locaties zullen werken in de post-pandemische wereld. Dat is bijna een stijging van 70%, ten opzichte van 1,4 dagen vóór de pandemie. Deze cijfers geven aan dat de pandemie veel leidinggevenden heeft laten inzien dat het kantoor geen vereiste hoeft te zijn voor de waarborging van de productiviteit van medewerkers.

Als we deze onderzoeken dus mogen geloven, zal remote working een blijvend onderdeel worden van de manier waarop we werken in de post-pandemische wereld. Toch zien veel leidinggevenden ook nog het belang in van het kantoor. Het onderzoek van PwC laat zien dat 68% van de ondervraagde leidinggevenden van mening is dat medewerkers minstens drie dagen per week op kantoor moeten zijn om een onderscheidende bedrijfscultuur te behouden. Bovendien vindt meer dan de helft van de ondervraagde leidinggevenden dat het kantoor belangrijk is voor de onderlinge samenwerking tussen collega’s.

Digital is here to stay

Een ander gevolg van de geforceerde transitie naar remote working is dat het gebruik van technologie nog belangrijker is geworden om de organisatie draaiende te houden. In slechts een paar maanden tijd heeft de COVID-19 pandemie geleid tot veranderingen - in de manier waarop bedrijven werken - die anders jaren zouden hebben geduurd. Volgens een McKinsey Global Survey hebben bedrijven het aandeel van digitale producten in hun portfolio’s in 2020 met een schokkende zeven jaar versneld. Hieruit kunnen we concluderen dat digitale tools noodzakelijk waren om de transitie naar remote working te verwezenlijken. Technologie heeft aangetoond dat het bedrijven kan helpen flexibeler te opereren en tegelijkertijd de bedrijfsgroei kan stimuleren.

We weten echter ook dat alleen de aanschaf en implementatie van nieuwe technologieën niet voldoende is. Het succes valt of staat met het effectieve gebruik van de technologie. Hierbij is het onder andere van belang dat medewerkers over de juiste mindset en vaardigheden beschikken, anders zal de verplichte samenwerking met technologie spanningen opleveren.

From remote to hybrid

Het volledige remote working model dat we in 2020 hebben gezien heeft gemengde resultaten opgeleverd. Hoewel het voordelen kan bieden voor organisaties en sommige groepen medewerkers, brengt het volledige remote working model ook negatieve gevolgen met zich mee voor veel medewerkers. Bovendien zien veel leidinggevenden en medewerkers ook nog het belang in van het kantoor. Daardoor lijkt de keuze voor een hybride model - dat een balans vindt tussen remote werk en kantoormodellen - zeer aannemelijk voor veel organisaties. Of dit nu 2,4 dagen per week thuis of 3 dagen op kantoor is.

Steelcase ondervroeg leidinggevenden over deze hybride vorm van werk en uit hun rapport blijkt dat steeds meer leidinggevenden hier potentie in zien. Aan het begin van de pandemie zagen veel managers geen noodzaak om hun beleid te wijzigen, maar nu geeft 87% van de leidinggevenden over de hele wereld aan te verwachten dat ze meer flexibiliteit zullen bieden over waar, wanneer en hoe mensen werken. Dat is een stijging van 38% ten opzichte van april 2020. Meer bedrijven in meer landen maken het mogelijk om het flexibele werkbeleid uit te breiden. Zo verkondigde de CEO van Unilever in januari 2021 al dat zijn werknemers nooit meer vijf dagen in de week naar kantoor zullen gaan. En ook wij merken dat veel van onze partners de hybride vorm van werken omarmen.

Gelukkig zijn - naast leidinggevenden - ook veel medewerkers enthousiast over hybrid working. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers voorstander is van meer flexibiliteit over waar, wanneer en hoe zij mogen werken. Helaas heeft COVID-19 een heleboel narigheid met zich meegebracht, maar hoe mooi zou het zijn als hybrid working voor velen de norm wordt in de post-pandemische wereld. 

Are you ready to Unfurl?

Als medewerkers meer flexibiliteit krijgen over waar ze gaan werken, zal technologie een grote rol spelen in de samenwerking. Benieuwd wat technologie voor jouw bedrijf en jullie medewerkers kan betekenen? Wij beantwoorden jouw vragen graag onder het genot van een (virtuele) kop koffie of thee. Geheel vrijblijvend natuurlijk. 

Liever eerst meer lezen? In onze volgende blog laten wij met een zeer praktisch en effectief model zien waarmee je de krachten van technologie en mens samen kunt brengen in de post-pandemische werkplek. Wil jij deze blog als eerste ontvangen? Druk dan op de ‘Let’s Unfurl’ button en dan zorgen wij er persoonlijk voor dat jij deze als eerste in je mailbox hebt.